Geschiedenis

Collectieve intelligentie is voor het eerst beschreven door Edward O. Wilson vlak na WOII, zijn onderzoeken gelden als leidend en een grote inspiratie bron voor velen.

Onze eerste inspiratie kwam door het lezen van het artikel “L’Intelligence Collective” van Jean-Louis Deneubourg . Wij raakten steeds meer overtuigd van het feit dat organisaties van mensen heel veel kunnen leren van de manier waarop dieren samen intelligente systemen vormen. Wendy Jansen (2003) raakte gefascineerd door dit onderwerp, tijdens het schrijven samen met Tom de Graaf van het working paper Het Brein en de Organisatie. Het brein is een prachtige metafoor voor het ontstaan van intelligentie uit onderdelen met geen of minder intelligentie. Voor ons alle drie waren dit startpunten voor onze zoektocht. Maar vervolgens hebben we de principes ook in de praktijk gebracht.

Onderzoeker Cozin I.D. (2007) heeft in detail beschreven welke processen er zich afspelen in een zwerm.

E. O. Wilson

Edward Osborne Wilson (geboren juni, 1929),  E. O. Wilson, is Amerikaan bioloog, onderzoeken, theoreticus, natuurliefhebber and auteur.  Zijn specialiteit was mieren in hun ecosysteem

J.L Deneubourg

Jean-Louis DENEUBOURG
Professeur ULB - Maître de recherches au F.R.S-F.N.R.S/
Professor ULB - Senior research Associate from the F.R.S.- F.N.R.S..

Couzin I.D.

Collective minds 2007